Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tortellini, śnieg i plaża

24 grudnia 2014 | Sport | Piotr Żelazny
Carlo Ancelotti ma 55 lat.  Grał w Parmie, Romie i Milanie, z którym zdobył dwa razy Puchar  Mistrzów, mistrzostwo Włoch i Puchar Interkontynentalny. W reprezentacji rozegrał  26 spotkań. Pracę trenerską zaczynał jako asystent Arrigo Sacchiego w kadrze Włoch. Następnie samodzielnie prowadził Regginę (awans do Serie A), Parmę, Juventus, Milan (dwa Puchary Mistrzów, mistrzostwo Włoch), Chelsea (mistrzostwo i Puchar Anglii), PSG (mistrzostwo Francji) i teraz Real
źródło: AFP
Carlo Ancelotti ma 55 lat. Grał w Parmie, Romie i Milanie, z którym zdobył dwa razy Puchar Mistrzów, mistrzostwo Włoch i Puchar Interkontynentalny. W reprezentacji rozegrał 26 spotkań. Pracę trenerską zaczynał jako asystent Arrigo Sacchiego w kadrze Włoch. Następnie samodzielnie prowadził Regginę (awans do Serie A), Parmę, Juventus, Milan (dwa Puchary Mistrzów, mistrzostwo Włoch), Chelsea (mistrzostwo i Puchar Anglii), PSG (mistrzostwo Francji) i teraz Real

Carlo Ancelotti | Jego Real Madryt zdobył w tym roku cztery puchary. Dla piłkarzy włoski trener wciąż jest przyjacielem.

Jego największą pasją, oprócz futbolu, jest jedzenie. Książka wydana w Anglii, gdy był menedżerem Chelsea, pod wiele mówiącym tytułem „Beautiful Games of an Ordinary Genius" (Piękna gra według zwykłego geniusza), rozpoczyna się od wyliczanki najsmaczniejszych dań. „Tylko raz w życiu czułem się, jakbym potrzebował psychiatry. Patrzyłem na Jurija Żirkowa, ale jedyne, co widziałem, to stek. Perfekcyjnie grillowany, soczysty, pachnący, średnio wysmażony. Patrzyłem mu w oczy i nagle poczułem się głodny. Co w moim przypadku nie jest niczym nowym, naprawdę. Mięso, ryby, czerwone wino, coca-cola, salami, mortadela, ser romano, kawałek gorgonzoli, fish and chips, tort, drink na trawienie, spaghetti, makaron wstążeczki, pesto, sos boloński, żeberka, stek wołowy, antipasti, przystawki, desery, a nawet – ten jeden raz w hołdzie dla nowoczesnej kuchni północnych Włoch – espresso z ziaren kawowca rosnącego na kompoście na podwórku farmera. Innymi słowy: pożarłem wszystko, co tylko można sobie wyobrazić, ale nigdy głodu nie wywołał we mnie piłkarz".

Zwykły geniusz

W sobotę Real Madryt, pokonując w finale argentyńskie San Lorenzo 2:0, został klubowym mistrzem świata. Od przyszłego roku białe stroje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10025

Wydanie: 10025

Spis treści

Plus Minus

Zamów abonament